Friday, June 10, 2011

Cherengin Hills Convention & Spa Resort - Janda Baik Pahang


Pada 25-27 May 2011 yang lalu, Abe dengan colleagues telah menghadiri satu sesi "Team Building- Playshop" di Cherengin Hills Convention & Spa Resort di Janda Baik, Bentong, Pahang Darul Makmur.

The best thing about this place is i never heard about this place before and i never think or imagine that there are places/resort like this in Bukit Janda Baik. Resort ini dikelilingi oleh  tropical rainforest  dan kampung-kampung yang cantik serta udara yang segar dan sungai-sungai yang kecil. This resort is at an altitude of 600m to 800m above sea level. Cuaca tak lah sejuk sangat sebab cool day climate of 23 C to 28 C but Abe boleh gerenti tempat ni sunyi giler. Sesuai untuk orang yang sukakan keindahahan alam, kesunyian, baru kahwin atau jenis orang yang tak suka bercampur dengan orang. Oh yea !... lokasi tak jauh dari KL, 1 jam je. Ikut ajer highway nak pi ke Genting Higland, masuk Genting Sepah, naik sket pas tu belok ke kanan. Jangan belok kiri sebab tu nak ke Genting. Ikut jalan 2 lorong and travel lebih kurang 15 minit nak sampai ke resort tersebut. 


Bila sampai sana, Abe so suprised, dalam tengah-tengah hutan, ada kampung dan dalam kampung ada resort. Besar lak tu. Resort ni betul-betul berada atas puncak some  bukit dan boleh nampak bangunan resort tu betul-betul atas puncak tinggi lampai. Gah semacam. Resort ni cantik la jugak, bersih dan nampak ala-ala mewah sikit but sunyi. Maybe konsep dia dah camtu.


Ni dia bangunan resort Cherengin.

Entrance dia. Marveles!

Ni betul2 depan Cherengin Resort

Lobby
Lobby seat

So called Garden

So bila dah daftar nama, ambil kunci, this is the best part, jom ke bilik. Nak rasa katil empuk ke tak. Lagi pun yang sebenarnya Abe tak sabar nak rebahkan badan. Walaupun travel sejam je tapi bila sampai ke resort tersebut, Abe terus kena hadir seminar dulu. So ada ala-ala penat la sket plus penyakit malas dah datang dan ubat dia adalah badan kasi baring, aircond kasi high blow super cool dan mata pejam.

Ok, about the room. Oleh kerana resort ni betul-betul atas puncak bukit dan sunyi, perjalanan ke arah bilik mengamit sedikit kenangan cerita seram dari Thailand. Mana taknya, lorong nak ke bilik tu dah la suram, sunyi dan sejuk sesikit, sebijik tempat orang nak buat cerita seram di mana tetiba muncul tubuh wanita berpakaian putih di hujung lorong. Tak percaya?.. tgk pic bawah.

Tak macam dalam cerita hantu ke lorong cam gini?
OK, dah sampai kebilik. Bilik abe adalah kat belakang dan paling hujung sekali.. Sekali masuk kad kunci, Abe tolak pintu terus Abe rasa puas hati. Bilik bersih, tersusun, bau tak ader, bilik mandi bersih dan katil empukkk. Oh yea... i've got a nice view... Swimming pool dan bukit. The best view ever.


Sumber kuasa bilik.. ni penting. Kalu tak ada benda alah ni, baik kita duduk dalam khemah je.

My feverettt... empuk der.
Close up sket. 


The only hiburan kat resort ni. Tu pun cerita sama je (HBO)

Tempat buat air. Senang nak ngeteh nanti


Almari dia... Abe tak pakai pun. Main lambak tepi katil je

Sinki comel. Toiletries ala kadar je. Kata SPA resort, sabun besar duit 50 sen je. Baik bawa sabun sendiri 

Tempat menyiram

Yang menyiram badan anda

Tempat pelaburan yang bersih, cekap dan amanah.

The best of the best. View dari bilik. Ni yang paling cantik dari semua tempat yang Abe pernah pergi. Swimming pool + Bangunan + bukit = best place untuk termenung.
Bila dah siap memanjakan badan. Masa untuk tengok sekeliling (macamlah ada banyak sangat.. hutan + bukit ade je lah). Tapi disebabkan masa yang terluang, Abe cuba gak merayap mana yang patut untuk snap few pics wat kenang-kenangan.


Aku dalam hutan ni weiii..!!

Satu-satunya jalan ke resort dalam paksi 45 darjah.

Jalan nak ke kampung orang dekat2 dgn resort tu. 
Hutan keliling. Bagus untuk cari akar kayu

Resort restoran. Menu ayam kari, nasi putih sama sayur. 


Outside punya restoran. Port isap rokok.
Bila dah puas meraya... masa untuk masuk balik ke dalam kursus team building tu. For your info, kami semua ada dalam 67 orang yang pergi masa tu. Ramai tu tapi still tempat tu sunyi. So kalau betul nak peace of mind, check this place for your list. Yang sebenarnya ada banyak tarikkan lain yang resort ni sediakan seperti jungle explorer, air terjun, berkuda dan macam-macam lagi. Bukannya hanya resort dalam hutan yang ntah hapa-hapa. Anyway, this place is one of the you should go if betul-betul nak peaceful atau baru kawen...  

Nazri Razra 


2 comments: